Eva Tawasoli

Paisuneet vaalibudjetit vaarantavat demokratian

Yle uutisoi hiljattain, että eduskuntavaaliehdokkaiden budjetit ovat olleet rajussa nousutrendissä. Pyrin tulevissa vaaleissa eduskuntaan vaalibudjetilla, joka on alle 5 000 euroa ja tilastollisesti taloudelliset lähtökohtani pärjätä vaaleissa ovat hatarat. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa vain kolme henkilöä tuli valituksi alle 5 000 euron kampanjalla.

Keskimäärin kevään 2015 eduskuntavaaliehdokkaiden vaalibudjetit olivat yli 11 000 euroa ja lopulta valituksi tulleilla ehdokkailla keskimäärin peräti yli 38 000 euroa. Suurimmat vaalibudjetit olivat jopa yli 100 000 euroa – enemmän kuin suomalaisen kotitalouden mediaanivarallisuus.

Hurjiksi paisuvat kampanjabudjetit saattavat vaarantaa ehdokkaan henkilökohtaisen talouden lisäksi myös edustuksellisen demokratian.

Suomalaisista veronmaksajista vain noin 10 prosenttia ansaitsee keskimääräisen valituksi tuleen ehdokkaan vaalibudjetin verran vuodessa. Vaalibudjettien kipukynnys tulee siis vastaan varsin nopeasti suurimmalla osalla kansanedustajaksi pyrkivällä henkilöllä.

Väistämättä tämä vääristää esimerkiksi vähävaraisten kuten opiskelijoiden, sairaanhoitajien tai muiden matala- tai keskituloisten edustusta. Valituksi tullut ensimmäisen kauden kansanedustaja joutuu työskentelemään lähes kuusi kuukautta kuitatakseen vaaleihin käytetyt valituksi tuleen keskimääräisen ehdokkaan vaalimenot. Tämä karkottanee myös paljon päteviä politiikkoja hakeutumasta kansanedustajaksi.

Rahalla ei voi ostaa eduskuntapaikkaa, mutta tilastot osoittavat, että taloudellisilla resursseilla on vaikutusta kampanjoinnissa ja lopulta politiikassa. Matalatuloisten ehdokkaiden mahdollisuudet päästä eduskuntaan ovat jatkuvasti heikentyneet, sillä menestyksekäs kampanja vaatii paksua kukkaroa. Rahalla on mahdollista saada itsensä ja ajatuksena laajemmin näkyviin sekä luoda kontakti potentiaalisiin äänestäjiin.

Rahalla voi siis saada epäsuorasti poliittista valtaa ja toisaalta vaaditut panostukset karkottavat potentiaalisia ehdokkaita, mikä on vaaraksi edustukselliselle demokratialle. Tästä johtuen vaalibudjetteja tulisi rajata lainsäädännöllä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Minkä puolueen listoilta pyrit eduskuntaan? Aiotko noudattaa ryhmäkuria?

Pekka Pylkkönen

Käsittääkseni eduskunnassa on kuitenkin runsaasti ihan tavallisten suomalaisten ammattien edustajia. Jopa ns. Broilereita jotka eivät koskaan ole oikein työelämään kunnolla astuneetkaan.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Nykyisenä some-aikakautena olisi lastenleikkiä antaa kaikille ehdokkaille tasa-arvoiset mahdollisuudet verkossa tapahtuvin esittelyin. Sen lisäksi voisi olla tietty määrä mahdollisuuksia esiintyä vaalitilaisuuksissa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Mutta ennakkosensuuri on hieno juttu ?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hyvä Eva, kirjoitat täyttä asiaa, mutta jäin ihmettelemään jos olet todellakin asettumassa ehdolle, mikset tee ajatuksiasi ja kasvojasi tutuksi jo tämän kirjoituksen yhteydessä.

Laita pieni esittely profiiliin poliittisine pääteimoineen, kaikki näkyvyys on käytettävä hyväkseen, erityisesti ilmainen.

Ja sitten toiseen asiaan, sinulla oli hyvä kirjoitus kotoutumisen problematiikasta, olisin mielelläni vaihtanut ajatuksia kanssasi, itsekin olen tilannetta seurannut vaihtelevasti parikymmentä vuotta, olenhan itsekin mamu, minulla vain oli täysin vastakkainen problematiikka sopeutuessani tänne. Niin, siis kannattaisi poistaa tuo kommentoinnin ennakkotarkastus, se helpottaa keskustelua, täällä Usarissa ollaan kohtuullisen sisäsiistejä :)

Käyttäjän EvaTawasoli kuva
Eva Tawasoli

Moi, olen ollut tällä alustalla vaihtelevan aktiivinen ja oli jäänyt ilmeisesti oletusasetuksena tuo tarkastus päälle. Se on nyt kytketty pois. Vaihdan mielelläni ajatuksia kotoutumisesta!

Matti Simonaho

"Yle uutisoi hiljattain, että eduskuntavaaliehdokkaiden budjetit ovat olleet rajussa nousutrendissä. "

Riippumatta siitää mikä vaalibudjetti on, "maailman parhaimman koulutuksen omaava kansa" tarkastelee kulunutta 4-5 vuotta ja mitä itse kukin vaalibudjetin omaava yksilö on sanonut, tehnyt, jättänyt sanomatta tai jättänyt tekemättä sellaista mikä on yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämistä - sehän on jokaisen yksilön CV ja "vaalibudjetti".

Oman työn arviointi : Suoman Kansan Perustuslaki 1§ - 12§, johdonmukaisessa järjestyyksessä sanantarkasti ja/tai asiaan mistä on kyse sovellettuna.

2 § Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen. Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Eva Tawasoli,

kirjoitatte asiaa ja asiallisesti: on vaikea kommentoida muuten kuin suosittelemalla. Samalla suosittelen lukemaan ensimmäisen bloginne, joka sekin on asiaa, lisäksi kuin lämmin tuulahdus talvissäässä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Puolueille ehdokas on helppo tulonlähde. Ehdokas itse maksaa yleensä kaikki vaalikampanjan menot. Hyvin vähän puolueet ehdokkaita tukevat. Jos ehdokas pääsee läpi eduskuntavaaleissa, hänestä saa monin verroin enemmän puoluetukea kuin mitä on ollut ehdokkaan itse maksamat vaalikampanjakulut.

Petri Hämäläinen

1400000000 dollaria eli 1300000000 euroa. Hillary Clintonin vaalibudjetti.

Pekka Veistos

Validi huoli. Olen itse miettinyt samaa että kuinka monella on edes mahdollisuus sijoittaa kymmeniätuhansia euroja hyvin epävarmaan eduskuntavaaliin. Jos vain varakkailla on kyky pyrkiä eduskuntaan niin kyllähän se kaventaa demokratiaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lehdissä kerrottiin hiljattain, että demarit käyttävät tuleviin vaaleihin enemmän rahaa kuin jopa Kokoomus. Sitä ihmeteltiin. Ajateltiin, että Sdp se onkin varsinainen rahapuolue.

Mutta tuo uutinen johtaa harhaan. Puolueiden vaalirahamäärillä on loppujn lopuksi pieni rooli vaalirahoituksessa. Rikkaiden puolueiden Kokoomuksen ja Rkp:n kärkiehdokkaat sijoittavat vaaleihin tosi suuria summia yksityisistä ja lobbareiden rahasäkeistä. Raha ratkaisee melkoisessa määrin vaalituloksen.

Suomessa käydään henkilövaaleja. Se pakottaa köyhien puolueiden ehdokaat käyttämään jopa ruokarahansa vaalikampanjaansa. Toinen vaihtoehto olisivat listavaalit Ruotsin malliin. Ne antavat valituksi tulon mahdollisuudet puoluejohdon käsiin. Ei tunnu oikein mukavalta sekään.

Vaalibudjeteille olisi ehkä syytä määrätä katto. Mutta kuka sitäkään pystyy valvomaan? Raha löytää aina reittinsä.

Mistä puolueesta muuten pyrit eduskunttaan?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lehdissä kerrottiin hiljattain, että demarit käyttävät tuleviin vaaleihin enemmän rahaa kuin jopa Kokoomus. Sitä ihmeteltiin. Ajateltiin, että Sdp se onkin varsinainen rahapuolue.

Mutta tuo uutinen johtaa harhaan. Puolueiden vaalirahamäärillä on loppujn lopuksi pieni rooli vaalirahoituksessa. Rikkaiden puolueiden Kokoomuksen ja Rkp:n kärkiehdokkaat sijoittavat vaaleihin tosi suuria summia yksityisistä ja lobbareiden rahasäkeistä. Raha ratkaisee melkoisessa määrin vaalituloksen.

Suomessa käydään henkilövaaleja. Se pakottaa köyhien puolueiden ehdokaat käyttämään jopa ruokarahansa vaalikampanjaansa. Toinen vaihtoehto olisivat listavaalit Ruotsin malliin. Ne antavat valituksi tulon mahdollisuudet puoluejohdon käsiin. Ei tunnu oikein mukavalta sekään.

Vaalibudjeteille olisi ehkä syytä määrätä katto. Mutta kuka sitäkään pystyy valvomaan? Raha löytää aina reittinsä.

Mistä puolueesta muuten pyrit eduskunttaan?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Onneksesi media on kuitenkin erittäin suopea nuorelle vihreälle naiselle, jolla on vielä maahanmuuuttajatausta. Voisiko enää olla sopivampaa ehdokasta?

Esimerkiksi, jos saman (sisältöisen) tekstin olisi lähettänyt keski-ikäinen heteromiesehdokas persuista tai keskustasta, sen mahdollisuus tulla poimituksi USn "Valittuihin" olisi ollut nolla tai negatiivinen.

Voit siis pitää itseäsi etuoikeutettuna. Kyllä siskot punavihreässä mediassa avittavat parhaansa mukaan.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Teitä kansanedustajaehdokkaita ja tulevia kansanedustajia ei saa vaalien jälkeen keskustelemaan mistään. Kirjoitukset loppuvat kun seinään, täysistuntoihin ei vaivauduta ja jos olette jotain "lupauksia" tehneetkin, mistään ei tarvitse pitää kiinni koska ryhmäkuri. Tai joku muu selitys.

Ja sitten vielä ihmetellään, kun ihmiset eivät äänestä. Miksiköhän?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tällainen sivuhuomio: Puolue kannattaisi mainita profiilissa. Kaikki eivät jaksa googlettaa.

Itse asiaan, vaalibudjettien rajaaminen lainsäädännöllä on asia mitä en mitenkään kannata. Niitä ei pystyttäisi valvomaan ja tähänkin asti esimerkiksi ay-liike on piilorahoittanut vasemmiston (etenkin SDP:n) edustajia avokätisesti ja se jatkuisi vaikka lainsäädännöllinen katto vaalibudjetteihin tulisi.

Sen sijaan harkitsisin että avoimmuutta voitaisiin lisätä siten että ennen vaalipäivää tehtävä alustava vaalirahoitusilmoitus sidoinnaisuuksineen tulisi pakolliseksi.

Paras ratkaisu mielestäni olisi kasvattaa eduskunnan kokoa ja tehdä kansanedustajuudesta osa-aikainen luottamustehtävä. Tämä pienentäisi äänikynnystä ja tarvetta kampanjoida isolla rahalla sekä toisi kansanedustajat lähemmäksi ihmisten arkea. Ministerit taas voitaisiin valita suuremmasta joukosta, vaikka nykyinen tapa "palkita" kansanedustajia ministerinsalkulla säilyisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset