Eva Tawasoli

Kohti todellista uskonnonvapautta

Osallistuin Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry:n vaalipaneeliin. Aihe on minulle läheinen, sillä olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni teokraattisessa, islamistisessa valtiossa, jossa uskonto ja politiikka ovat toisistaan erottamattomat. Ylintä valtaa synnyinmaassani Iranissa pitää papisto ja lainsäädäntö pohjautuu Koraanin oppeihin.

Paneelissa keskusteltiin suomalaisen lainsäädännön ja uskonnon yhteydestä. Suomessa lainsäädäntö takaa uskonnonvapauden, mutta lainsäädäntö on kuitenkin monessa asiassa ristiriitainen. Uskonnonvapaus voidaan erottaa positiiviseen ja negatiiviseen uskonnonvapauteen. Positiivinen uskonnonvapaus eli vapaus harjoittaa haluamaansa uskontoa toteutuu Suomessa tyydyttävästi. Negatiivisen vapauden - eli vapauden olla harjoittamatta uskontoa - suhteen meillä on ongelmia. Joskus nämä kaksi ulottuvuutta ovat lisäksi ristiriidassa. Tästä esimerkkinä toimii Suomen oikeuskäytännön sallimma uskontoperusteinen poikien ympärileikkaus. Leikkausta puolustetaan vanhempien positiivisella uskonnonvapaudella harjoittaa uskontoonsa kuuluvaa riittiä. Toisaalta ympärileikkaus loukkaa (ruumiillisen koskemattomuuden lisäksi) lapsen negatiivista uskonnonvapautta, sillä lapsi kantaa uskontokunnan merkkiä kehossaan läpi elämänsä.

Suomessa perustuslaki määrittää tasa-vertaisuuden sekä vakaumusten osalta ihmisten oikeudet. Suurimmat ongelmat liittyvätkin vakaumusten tasa-arvoon. Kahdella valtion kirkkokunnalla on lainsäädännöllinen erityisasema, joka heijastuu etenkin negatiivisen uskonnonvapauden ongelmina yhteiskunnassamme. Suomalainen veronmaksaja tukee ilman valinnanvapautta esimerkiksi yleisradiosta säätävän lain perusteella kristillistä hartausohjelmaa. Lisäksi valtio tukee näitä kahta valtionkirkkokuntaa avustuksin. Koululakimme säätää myös erillisesti ev.lut- ja ortodoksisen kirkkokunnan osalta.

Valtionkirkko on vahvasti lainsäädäntöön kytkeytynyt instituutio, jota on hankala yhdellä eduskuntavaalikaudella korjata. Korjaustoimenpiteet voidaan aloittaa vakavaa juopaa yhteiskuntaamme tuottavien ongelmien ratkomisella. Näistä poikien ympärileikkauksen kieltävä lainsäädäntö olisi erillislailla toteutettavissa oleva toimenpide. Lapsemme koulussa jakava oman uskonnon opetus pitäisi lakkauttaa ja siirtyä kohti yhteistä uskontohistoria- ja elämänkatsomustiedettä. Ensimmäinen askel on tehdä elämänkatsomusaineesta vapaasti valittava myös uskontokuntiin kuuluville oppilaille - nyt valinnanvapaus on vain uskontokuntaan kuulumattomilla.


Eva Tawasoli on Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Uudenmaan vaalipiiristä. Eva on vantaalainen kunnallispoliitikko ja Vihreiden naisten hallituksen jäsen. Eva on tullut Suomeen kiintiöpakolaisena ja työskentelee terveydenhoitajana vastaanottokeskuksessa. Lue lisää: www.evatawasoli.fi

Evaa äänestät numerolla 436

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

1. Luulisi jonkun asiantuntijan kommentoivan (kuten olen täälläkin nähnyt) että ympärileikkaus ei perustu uskontoon.

KKO:n kanta asiaan on käsittämätön.

2. Yksityishenkilö voi erota kirkosta, yritys maksaa kirkollisveronsa maailman tappiin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kirkolla on yhteiskunnallisia tehtäviä, joista suurin on hautaustoimi.
Yhteisöveron osuus kirkolle vastaa hautaustoimen kuluja.
Kunnilla ja valtiolla ei ole intoa alkaa perustamaan riippumattomia hautausmaita.
Yksityisiä hautausmaita voisi kyllä tukea jotenkin tasapuolisuuden vuoksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei yhteiskunnallisen tehtävän suorittaminen ole peruste verotusoikeudelle. Eivät rakennusliikkeetkään saa verotusoikeutta, vaikka rakentavat siltoja.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #4

Valtio verottaa ja verovaroilla maksetaan siltoja.
Kirkon saaman yhteisöveron vaihtoehto voisi olla valtion maksama korvaus hautaustoimen hoitamisesta. Veroilla sekin rahoitettaisiin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mielenkiintoinen näkemys verotusoikeudesta yhteisöjen kohdalta. Lopettanut olen yrityksiä, vaan en yhtäkään haudannut

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

"Alle puolet haluaa hautajaisensa kirkossa" tiesi tuorein Vapaa-ajattelija-lehti kertoa.
Avioliittoon taidetaan vielä vihkiä täpärästi yli puolet pareista, mutta veikkaan että maistraatti vie voiton pian avioliittoon vihkimisissäkin?

...Mutta onhan kirkolla vielä jäljellä rippikoulu, jonka osallistumisprosentilla voi kirkko vielä toistaiseksi kehuskella.

Itsekin uskonnottomana vapaa-ajattelijana en vietä esim. pitkänä perjantaina
"jeesuksen kristksen kuoleman muistojuhlaa", mutta lähiomaiseni uurnan laskua ja muistotilaisuutta kyllä.
Uurnan laskemme maallisen soiton, laulun säestyksellä ja lähiomaisen maallisella muistopuheella. Uurnan laskun jälkeen muistotilaisuudessa on vielä luvassa maallisia lauluja ja soittoja, sekä hyvää ruokaan, jota nautimme omaisemme muistoksi. -Veikkaan että ensimmäisen kerran uskonnottomat hautajaiset näkevät tulevat yllättymään hyvästä muistotilaisuudesta ilman pappia ja kanttoria...?!

Edellisissä hautajaisissa ripottelimme vainajan toivomuksen mukaisesti tuhkat uurnasta mereen, kukkia perään ja päälle söimme ja joimme maljat vainajan muistoksi. -Todella hienot ja vaikuttavat hautajaiset.myös ilman pappia ja kanttoria.

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska Vastaus kommenttiin #6

"Uurnan laskemme maallisen soiton, laulun säestyksellä ja lähiomaisen maallisella muistopuheella. Uurnan laskun jälkeen muistotilaisuudessa on vielä luvassa maallisia lauluja ja soittoja, sekä hyvää ruokaan, jota nautimme omaisemme muistoksi." Niin sitä vain, että ei tuon kaltaiset hautajaiset ole realistiset eikä ne toimi. Jotenkin nimittäin tuo uskonto, jossa kuoleman jälkeen on ei mitään, muodostuu tällaisessa laatikkokeikassa välttelypeliksi, samaan tapaiseksi kuin alkoholiongelmaisen huutelu "en ole köyhä enkä kipeä".

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #6

Kirkolliset rituaalit ja seremoniat PUOLITTUVAT!

Naimisiin lähes joka toinen pari maistraatissa.

Lapsikaste vaihtuu maallisiin nimiäisiin.

Hautauksista joka toiset-ei kirkollisia

Maallistuminen sen kun etenee...

Ja kirkosta eroamiset jatkuvat.

....Lähestytään ajankohtaa jolloin kirkko erotetaan valtiosta....?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kun uskonnonvapauslaki Suomessa 1923 astui voimaan, niin tuolla Hämeessä joku kirkkoherra loihe lausumaan ensimmäisistä kirkosta eronneista, että: "On merkillepantavaa että eronneet ovat paljolti ainesta jotka ovat aiemmin joutuneet virkavallan kanssa tekemisiin....(!)."

- Itsekin olen aikanaan törmännyt uskonnottomana vapaa-ajattelijana "sosiaalisiin paineisiin" ja jonkinmoisiin ongelmiin jopa työelämässä, mutta se oli "silloin."

Tuli Eva mieleeni, että minkälaisia ongelmia olet nähnyt ja ehkä kokenut kotimaassasi ja mihin kaikkeen olet "julkipakanana" ehtinyt törmätä täällä Suomessa?

Käyttäjän EvaTawasoli kuva
Eva Tawasoli Vastaus kommenttiin #8

Synnyinmaassani Iranissa ei voisi ensinnäkään edes kirjoittaa tällaista kolumnikirjoitusta ilman pelkoa äärimmäisen kovasta rangaistuksesta. Toinen helposti havaittava ongelma Iranissa on tietysti lainsäädännöllinen huivipakko.

Suomessa en ole "pakanana" joutunut ongelmiin henkilökohtaisia solvauksia lukuunottamatta. Näen kuitenkin horisontissa useita ongelmia, jos satoja vuosia vanhoja instituutioita ei kyseenalaisteta muuttuvassa yhteiskunnassamme. Näistä ongelmista ensimmäiset ovat jo näkyvissä koululaitoksessamme, jossa uskonnonopetus jakaa oppilaat epätasavertaiseen asemaan valtionuskontoihin kuulumattomien uskontoryhmien lisääntyessä ja yleistyessä.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Todella hyvät pointit! Tosin jos kyseisiä ristiriitoja yritettäisiin korjata, niin uskonnolliset yhteisöt näkisivät tämän heidän uskonnon sortamisena ja siitä vasta meteli nousisikin. Niin kauan kuin enemmistö väestöstä kuuluu valtiokirkkoon, osittain myös pakkoliitettynä, ei kauhean moni poliitikko uskalla puuttua tähän. Onneksi kehitys on menossa oikeaan suuntaan ja kirkon jäsenten määrä on jatkuvassa laskussa...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, vielä joskus 80-luvulla presidentinkin koti, USKONTO, isänmaa ja armeija-kotiseudullakin eräs, aikanaan kansanedustajana ja ministerinä toiminut, nyt jo edesmennyt DEMARIKIN julisti että "AATE ja USKO kuuluvat samaan veneeseen....(!?!)."

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

Siis onko jollain porukalla nyt hallussaan totuudet kuolemasta? Ei vastaus tällaiseen ole mielipidekysymys samoin kuin vastaus kysymykseen mitä on 1+1 ei ole mielipide. Jo muinaiset roomalaiset ja muinaiset kommunistit ovat saaneet "ääniä" näissä asioissa valtavasti mutta mutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset