Eva Tawasoli

"Kuolema Amerikalle, kuolkaamme Khamenein puolesta”

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat kiristyneet pisteeseen, jossa seuraava virheliike voi johtaa aseelliseen konfliktiin. Yhdysvaltojen sotajohdon äkkiarvaamattomuus koettiin jo perutun aseiskun osalta. Toisaalta vastapuolella on Yhdysvaltavastaisessa propagandassa kyllästetty Iranin kansa, joka seisoo tukevasti uskonnollisen johtajansa Ajatollah Khamenein takana. Jos sota syttyy, vuosien USA-vihamielisen aivopesuprosessin läpikäyneet iranilaiset ovat valmiita taistelemaan uskonnon ja isänmaan puolesta. 

Iranilaisiin on iskostettu suoranaista amerikkavihaa vallankumouksesta asti lähes 40 vuotta. Iranissa kasvaneena olen ollut myös itse tällaisen propagandan kohteena. Koulun aamupiirissä olen itsekin julistanut “kuolema Amerikalle”, “Amerikka - suuri saatana” sekä ”kuolkaamme Khamenein puolesta”. Teheranin kaduille, bulevardeille, kauppakeskuksiin ja ympäri kaupunkia oli aseteltu kylttejä ja tienvarsibanderolleja, joissa Yhdysvaltoja ja muuta läntistä maailmaa demonisoitiin. Mediassa Yhdysvaltoja ja koko länttä kutsuttiin saastuttajiksi, jotka haluavat tuhota viattomia ihmisiä. Merkki- ja pyhäpäivinä järjestettiin massiivisia mielenilmauksia, joissa huudettiin Yhdysvaltoja solvaavia iskulauseita. Television välityksellä katsoin, kuinka iranilaiset polttavat Yhdysvaltojen lippuja toimittajien ylistäessä heidän rohkeuttaan. Siten minullekin muodostui mielikuva lännen fanaatisista ja sadistisista johtajista, jotka haluavat tuhota ympäristön, jossa minä ja perheeni elimme. Yhdysvaltoja inhosin tietysti eniten, koska se oli paholaisista suurin ja jo alakouluikäisenä toivoin, että jokainen amerikkalainen ja länsimaalainen kuolisi silmittömään väkivaltaan.

Iranilaismedian äärimmäisestä puolueellisuudesta huolimatta seuraan Suomesta käsin yhä edelleen tiiviisti maan lehdistöä sekä farsinkielistä sosiaalista mediaa. Iranissa on ollut pitkään kurja tilanne ja sosiaalinen eriarvoisuus on valtava - rikkaat rikastuvat satumaisesti ja köyhät köyhistyävät äärirajoille. Yhteiskunnassa vallitseva työttömyys, nälänhätä, levottomuus ja huono turvallisuustilanne ovat osaltaan kasvattaneet kansan tyytymättömyyttä maan hallintoa kohtaan. Iranille asetetut taloudelliset pakotteet ovat merkittävästi kurjistaneet maan tilannetta. Valitettavasti pakotteet eivät kuitenkaan ole toimineet toivotulla tavalla, jossa kansa kääntyisi yhä vahvemmin Iranin papistohallintoa vastaan. Sen sijaan iranilaiset ovat tehneet pakotteita asettaneesta Yhdysvalloista syyllisen heidän kärsimykselleen ja hallinnon asema on päinvastoin vahvistunut eikä kansainväliseen yhteistyöhön uskota enää ollenkaan. Yhdysvaltavastaisuus onkin ollut jälleen kasvutrendissä farsinkielisessä sosiaalisessa mediassa ja ihmiset julistavat kouluni aamupiiristä tuttuja ”kuolema Amerikalle”, ”olemme valmiit sotaan” ja ”suuri saatana alas”.

Iranilaiset ovat uskonnollinen ja nationalistinen kansa ja läpi islamistisen hallinnon historian papisto on taitavasti käyttänyt tätä hyväkseen levittääkseen propagandansa sekä esimerkiksi värvätäkseen nuoria omiin geopoliittisien intressien mukaisiin taisteluihin. Iranissa on monta sukupolvea, jotka ovat kasvaneet uskontomyötäisen ja Yhdysvaltavastaisen propagandan kanssa. Ja kun valheita kuulee tarpeeksi, on mahdotonta erottaa totuutta valheista. Esimerkiksi marttyyriuutta pidetään kunniakkaimpina ja miehekkäimpinä asioina, joita kansalainen voi saavuttaa elämänsä aikana. Marttyyriksi ryhtymisen puolesta saarnaaviin imaameihin törmää jopa sosiaalisessa mediassa.

Sodan syttyminen ei tarkoittaisi Trumpin sanoin Iranin loppua ilman aivan äärimmäisiä sotakeinoja, kuten joukkotuhoaseiden käyttöä. Yhdysvallat eivät voi marssia Iraniin vapauttajina Irak-sodan retoriikan tavoin, sillä Yhdysvallat on Iranin shiiaenemmistöisen kansan silmissä vihollisista pahin. Vuosien systemaattisen propagandan alla kasvaneista iranilaisista tulee löytymään vaivattomasti ihmisiä, jotka ovat valmiita taistelemaan kuolemaansa asti tai ryhtymään marttyyreiksi uskontonsa tai viholliskuvan vuoksi. Potentiaalisessa konfliktissa on kaikki vastaavat pitkittymisen riskit kuin Irakin sodassa, jonka jälkiseuraamukset ravistelevat yhä Lähi-itää ja Eurooppaa. Pelkästään Iranin väestömäärä ja maan geologia ja sijainti tekevät siitä moninkertaisesti monimutkaisemman kohteen hyökättäväksi kuin Irakista. Poliittiset valtio-, uskonto- ja kansallisryhmittymäkytkökset ovat Lähi-idässä kompleksisia eikä Iranin hallintoa todennäköisesti kukisteta pelkästään Iraniin hyökkäämällä.   

Vaikka toivonkin Iranin papistohallinnon kukistumista, olisi lyhyellä tähtäimellä parasta, että papisto taipuisi diplomaattiseen ratkaisuun Yhdysvaltojen kanssa sodan sijasta. Kiristyneessä tilanteessa suurin häviäjä on Iranin kansa, jonka taloudellinen tilanne kurjistuu jatkuvasti. Kurjistuva taloudellinen tilanne taas ruokkii sotaisaa asennetta Yhdysvaltoja vastaan. Puolestaan sodan syttyessä häviäjiä ei pysty määrittelemään, sillä seuraukset tulisivat olemaan laaja-alaiset ja kauaskantoiset. Varmaa on, että esimerkiksi uusilta, aiempaa massiivisimmilta pakolaisaalloilta ei voitaisi Euroopassa välttyä. Valitettavasti diplomatian tie näyttää hyvin haastavalta, sillä Iran on ilmoittanut tänään luopuvansa ydinsopimukseen kirjattuja uraanin rikastusastetta sääteleviä pykäliä vastalauseena Yhdysvaltojen eilen julistetuille lisäpakotteille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Koulun aamupiirissä olen itsekin julistanut “kuolema Amerikalle”, “Amerikka - suuri saatana” sekä ”kuolkaamme Khamenein puolesta”."

- Iranilaisena lapsena iranilaisessa yhteisössä saamassa kulttuurinmukaista kasvatusta; tuskin sinulla käytännössä oli minkäänlaisia mahdollisuuksia tai edes halua vaieta. Jorma Mellerin blogissa ("Olisiko uusi Hitler mahdollinen?") ja sen kommenteissa Vapaavuoron puolella käsitellään juuri näitä asioita!

Osataan sitä meilläkin. Ateenalaisten laulu Yrjö Veijolan suomennoksena:

Nuorukaiselle kuolla kuuluu, kun hällä vielä
kutrissa tuoksuavat nuorteat kukkaset on.
Naisista kaunis, miehistä rohkea aina hän olkoon,
Taistossa kaatuen hän kaunis on kuolossa myös.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"että papisto taipuisi diplomaattiseen ratkaisuun Yhdysvaltojen kanssa sodan sijasta"
Saddam taipui USAn tarkastajille jotka eivät löytäneet joukkotuhoaseita.
USA oli päättänyt että joukkotuhoaseita Irakissa on.
Papisto ei diplomatialla selviä jos USA on taas päättänyt että ydinasetta saatetaan kehittää Iranissa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Oletko Keijo sitä mieltä, että "kuolema Amerikalle" on huuhaata, mistä jenkkien ei kannata välittää? Entä jos ryssät huutaisivat kaduilla, "kuolema Suomelle", miten siihen suhtautuisit? Olemme tietenkin USA:n kanssa eri sarjassa mutta kuitenkin, jos joku virallisesti ilmoittaa haluavansa tappaa toisen kansan, kyllä siihen mielestäni pitää ottaa kantaa, vai mitä Keijo?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Oletko Keijo sitä mieltä, että "kuolema Amerikalle" on huuhaata, mistä jenkkien ei kannata välittää? Entä jos ryssät huutaisivat kaduilla, "kuolema Suomelle", miten siihen suhtautuisit? Olemme tietenkin USA:n kanssa eri sarjassa mutta kuitenkin, jos joku virallisesti ilmoittaa haluavansa tappaa toisen kansan, kyllä siihen mielestäni pitää ottaa kantaa, vai mitä Keijo?"

Minusta tuo on ihan asiallista huutelua ainakin siihen saakka kunhan pyytäisivät anteeksi tätä: https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Air_Flight_655

Iranin ongelma on ne vanhat pierut siellä hallinnossa mutta USA kriittisyys on Iranin puolelta varsin hyvin perusteltua, jo senkin takia että ovat viimeiset 30v parkkeeranneet valtavat määrät asevoimia Iranin ympärille.

Iranissa käytännössä eletään asella uhaten, USA:n toimesta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #7

Iran Air 655 alasampumisessa on paljon yhtäläisyyksiä Malesian MH17 kanssa. Kummatkin tapaukset perustuivat kohteen väärään tulkintaan. Ero on kuitenkin siinä, että amerikkalaiset ovat tunnustaneet virheensä.

Yhdysvallat maksoi uhreille yhteensä 131,8 miljoonan dollarin korvaukset mutta ei pyytänyt tapausta anteeksi Iranilta.

En kuitenkaan usko, että anteeksipyyntö lopettaisi "kuolema Amerikalle" huudot.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #14

Minä taas ajattelen niin, että pyytämällä anteeksi hölmöilyjään ja viemällä ne sotavoimat pois siitä Iranin ympäriltä, se lopettaisi nuo.

Eikä se "kuolema Amerikalle" ole mitenkään tavatonta. Yhdysvalloissa on harjoitettu järjestelmällistä Iranin mustamaalamista vuosikymmenien ajan: https://en.wikipedia.org/wiki/Axis_of_evil

Ei tuo eroa mitenkään siitä mitä Iranissa tehdään.

Oikeasti tässä nyt on kyse vain Iranin öljyvarojen haltuunotosta. Yhdysvalloissa on hölmöä sakkia mikä uskoo kaiken vedätyksen, ja Trumppi on sätkynukke siellä yhdysvaltojen sotateollisessa kompleksissa.

Minulla ei nyt varsinaisesti ole sympatioita Iranin fundamentalistihallintoon mutta niiden toiminta nyt on kuitenkin täältä päin tarkasteltuna rationaalista ja tiedostavat sen että Irania uhataan aseella. En pidä niitä tässä nyt varsinaisesti ongelmana, se ongelma poistuu kun kuolevat vanhuuteen.

Sympatiat on minulla Iranin kansan puolella ja tässä tällä hetkellä nyt voidaan havainnoida että yhdysvallat koittavat rakentaa parempaa tekosyytä hyökkäkselle kuin mitä oli Irakin kanssa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #18

Minä taas ajattelen niin, että virheen tunnustaminen ja korvausten maksaminen omaisille on anteeksipyyntö osoitettuna nimenomaan niille joille aiheutettiin kärsimystä. Kun MH17:sta ei ole tullut anteeksipyyntöä, hollantilaisilla olisi siis oikeutettua huutaa "kuolema ryssille"?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämä on uusi kysymys.

Kreikkalainen ystäväni sanoi aikanaan pelkäävänsä milloin Venäjä hyökkää pohjolaan kun parjaamme niin paljon Venäjää.
Et ole yksin tällä ajatuksella.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #15

Eikö ole syytä kritisoida Venäjää? Se ei ole parjaamista.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #16

Kyllä jos se ylläpitää maanpuolustustahtoa mutta onko se vaatimatonta Iraniin verraten.

Käyttäjän villepaivansalo kuva
Ville Päivänsalo

Kiitos paljon, Eva Tawasoli!

Tällaiset paikallisten olosuhteiden ja ajattelutapojen tuntemuksesta nousevat ja samalla tasapainoisiin arvioihin pyrkivät kirjoitukset ovat arvokkaita kriittisinä aikoina!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hyvä kuvaus tilanteesta Iranissa.

Jos Iranin kansan tavoitteena on kuolema USA:lle, ydinase on tietenkin paras keino tavoitteen saavuttamiseen. USA:n talouspakotteet ovat siten itsesuojelua. Talouspakakotteet ovat kuitenkin humaanimpi keino kuin pommit. Siksi toiseksi jos Iran on riippuvainen "Suuren Saatanan" kanssa käymästä kaupasta, se on aika heikoilla. Totta on myös että talouspakakotteet koettelevat enemmän köyhälistöä kuin hallitsevaa luokkaa. Ainekset siis kansannousuun ovat?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tarvitsisivat ydinaseen turvaamaan rauhaa vihamieliseltä valtiolta.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Iranilla ei ole mitään aikeita aloittaa sotaa sen enempää Yhdysvaltoja kuin mitään muutakaan maata vastaan. Se olisi sulaa hulluutta. Jenkkien äärioikeiston ja Israelin valtion puolueelliset propagandamediat saattavat toki viestittää toista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totta. Ymmärrän täysin kyllä sen lennokin alasampumisen kun vakoili heitä siellä ja saatiin samalla näyte toimivasta ilmapuolustuksesta, että tuo nyt ei missään muodossa ole halpa reissu yhdysvalloille hyökätä sinne.

Sattumalta yhdysvallat ovat valmistelleet sitä invaasiota sinne vuosikymmenien ajan.

Vaikka Trump on sätkynukke, siinä kyllä sellainen hyvä puoli että se ei vaikuta sotahullulta. Invaasio voi siirtyä seuraavan presidentin kaudelle.

Käyttäjän villepaivansalo kuva
Ville Päivänsalo

Kiristynyt tilanne saattaa tarjota Venäjälle mahdollisuuden ottaa rauhanvälittäjän roolia ja samalla lisätä vaikutusvaltaansa Lähi-Idässä. Ks. neuvotteluista https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2019/06....

Myös Venäjän suhteet Israeliin ovat tässä tärkeitä.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Yhdysvallat on pääsyyllinen Iranin ongelmiin, huolimatta siitä millaista propagandaa Iran levittää. Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat toistuvasti järjestäneet provokaatioita Irania vastaan ja yrittäneet lavastaa sen sodan aloittajaksi, jotta voisivat itse aloittaa sodan Irania vastaan tekosyyhyn vedoten, niin kuin amerikkalaiset tekivät Irakissa.

Iran on suhteellisen viaton Yhdysvaltojen paljon pahimpiin liittolaisiin, kuten Saudi-Arabiaan ja Pakistaniin, verrattuna. Iran ei ole aloittanut yhtään sotaa, eikä organisoinut yhtään vallankaappausta. Yhdysvallat puolestaan on toistuvasti yrittäneet aloittaa sotaa Irania vastaan, joten Iranin nuiva suhtautuminen amerikkalaisiin on täysin ymmärrettävää ja suurimmaksi osaksi oikeutettuakin. Amerikkalaisten liittolaisista Israel on mm. salamurhannut iranilaisia tiedemiehiä 2010-luvun alussa, ja iranilaisilla on täysi oikeus suuttua tällaisesta.

Trumpin hallitus myös vesitti täysin toimivan ydinasesopimuksen, mistä Lähi-idän ongelmat alkoivat. Se oli selkeä provokaatio, niin kuin myös todennäköisesti täysin hihasta vedetyt väitteet, jonka mukaan Iran olisi muka ampunut japanilaista tankkeria Omaninlahdella. Mitään todisteita ei tietenkään ole. Selkeä provokaatio jenkeiltä oli myös lennättää miehittämätöntä lennokkia Iranin alueella, aivan tietoisena siitä, että Iranin pitää reagoida siihen.

Islamistit ovat Iranissa vallassa siksi, että ne syrjäyttivät Yhdysvaltojen tukeman brutaalin Shaahin diktatuurin, jonka amerikkalaiset auttoivat aikoinaan valtaan syrjäyttäen laillisesti ja demokraattisesti valitun Mohammad Mossadeqin. Yhdysallat siis tuhosi demokratian mahdollisuudet Iranissa. Tämä olisi myös hyvä aina muistaa ennen kuin alkaa huutamaan Iranin kamaluudesta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Iran väittää, että lennokki oli Iranin alueella, USA taas että kansainvälisessä ilmatilassa.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Irakin wmd väitteiden jälkeen otan mielummin usan syyttökset kriittisemmin tarkkailulasin alle.

Siksi koko pskaa sieltä se alkoikin!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #12

Kuka luottaisi äärimuslimeihinkaan? En minä ainakaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"niin kuin amerikkalaiset tekivät Irakissa."

Tai Vietnamissa. Se Tonikinlahden välikohtaus.. hehheh.

Itse pidän Talebanin kaatamista lähinnä valmisteluna sille Iraniin hyökkäämiselle. Jännästi tuonkin rähinän seurauksena sinne Afganistaniin tupsahti sopivasti strategiselle paikalle tukikohtaa ja paljon kalustoa eikä mitään merkkejä siitä, että aikoisivat vetäytyä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Iranin väkiluku noin 83 miljoonaa asukasta, joista pelkästään pääkaupunki Teheranissa puolitoista kertaa enemmän kuin Suomessa ja maan pinta-ala on noin 1.7 milj neliökilometriä vs. vaikkapa Suomen 334 000 km/2.

Uskonnoltaan "persialaiset" ovat pääasiassa shiia-muslimeja ja he eivät puhu arabiaa äidinkielenään.

Tässä on jo muutama syy, jotka saivat Trumpin järkiinsä eikä hän hyökännyt Iraniin.

Tässä vielä lisää:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Iranin_islamilaisen_...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Iranin_ilma...
https://www.google.fi/search?q=iran+merivoimat&tbm...

Itse asiassa lännessä ei tarkalleen taideta edes tietää mitä kaikkea Iranilta arsenaalista löytyy, koska se on ollut viime vuosina aktiivinen nimenomaisesti Kiinan suuntaan.

Vaikka kalusto on osin hyvinkin iäkästä, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö niillä osaavissa ja periksi antamattomissa käsissä saataisi aikaan mittavia vahinkoja hyökkääjälle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

En nyt tiedä niistä vanhemmista lentokoneista, että ei niillä mitään ilmaherruutta pidetä mutta onhan tuo Mig-29, Su-24/Su-25 ihan kelvollisia.

Vanhemmat koneet varmaan harjoituskäytössä ja niitä voi käyttää jossain sellaisessa operaatiossa missä ei ole tehokasta ilmapuolustusta antamaan tukea. Tai vaikka niin nopea operaatio että rynnäköidään hit & run ennen kuin ehditään reagoida.

Lentokoneiden sijasta sieltä voi kyllä löytyä täyslaidallinen ohjuksia joita on jemmailtu vuoriston sisään bunkkereihin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kyllä ihminen on tyhmä. Mitään se ei opi edes historiasta. Sotimalla ja tappamallahan tästä selvitään? Jos et tee niin kuin me haluamme, niin pitää sotia ja tappaa? Jos teet niin kuin me halutaan, niin olet liittolaisemme, ja sitten pitää taas sotia ja tappaa niitä yhteisiä vihollisia. Jos kehität aseita joilla voi sotia ja tappaa vääriä ihmisiä, niin sitten pitää taas sotia ja tappaa. Meidän pitää terrorisoida, kun meitä alistetaan, eli soditaan ja tapetaan. Soditaan ja tapetaan, kun ollaan eri mieltä tai liian vähän samaa mieltä tai kun saattaa olla mahdollisuus, että tulevaisuudessa ainakin ollaan eri mieltä. Jos nyt ollaankin samaa mieltä, niin pitää ainakin varautua sotimaan ja tappamaan, koska eihän sitä voi ikuisesti kuitenkaan olla samaa mieltä.

Uskooko joku, että sotimiselta ja tappamiselta loppuvat syyt? Mikä ihme meitä ihmisiä vaivaa? Kävin juuri suurkaupungissa, jossa oli kansalaisia iso kirjo, mutta eivät ne ihmiset siellä sotineet ja tappaneet. Ihan ne siellä sujuvasti pärjäsivät keskenään. Otetaan arjesta mallia ja aletaan pärjäämään keskenämme. Onko johtajiemme pätemiselle laitettava stoppi kansan toimesta?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Onko johtajiemme pätemiselle laitettava stoppi kansan toimesta?"

Ei, koska kansanvalta johtaa pahimman luokan terroriin ja tappamiseen.

Johan näitä kansandemokratioita on nähty aina Ranskan vallankumouksesta lähtien.

Eräs Robesbierre niminen kansanjohtaja teloitettiin giljotiinilla hänen innostuttuaan murhauttamaan muita kansalaisia tuhatmäärin.

Meidän on turha odottaa maailmanrauhaa niin kauan kuin tappamisen syyksi riittää se, ettei toisen naamataulu miellytä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Mistä päättelet, että olisin ajamassa kansandemokratiaa tai kansantasavaltaa lausumallani? Olen ajamassa järjen ääntä poliittisen vastakkainasettelun sijaan. Mutta, en nyt viitsi edes henkseleitä paukutella, tappamisen tai sotimisen lietsonnasta puhumattakaan. Kansa voi vaikuttaa asioihin monella rauhanomaisellakin tavalla.

Käyttäjän HannuTervola kuva
Hannu Tervola

aihe ei ole kiva. mutta oli todella miellyttävä kokemus lukea puolueeton juttu mediasta piiiiiiiitkään aikaan. toimittajat voisi ottaa oppia tältä naiselta, mitenkä uutisia tai kolumneja kirjoitetaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Luen mielenkiinnolla kirjoituksiasi. Osaksi siksi, että olen itsekin käynyt Iranissa ja pitänyt maasta ja ihmisistä.
Olin siellä 2004 työmatkalla enkä ainakaan henkilökohtaisesti kokenut minkäänlaista länsimaiseen ihmiseen kohdistuvaa ennakkoluuloa. Pikemminkin päinvastoin. Tosin kokemukseni tietenkin liittyvät vain lyhyeen käyntiin Teheranissa ja muutamaan päivään Yazdissa.
Teheranissa ehdin hieman kävelemään ympäristössä. Siellä opiskelijatytöt bongasivat ulkomaalaisen näköisen ja halusivat jutella kanssani. Eikä heillä ollut mukanaan mitään miespuolisia kaitsijoita.
Yazdissa taas minulle järjestettiin työajan ohella tutustumista ympäristöön. Yazdhan on zarathustralaisuuden keskuksia, joten kohteisiin kuului myös heidän pyhiä paikkojaan. Siniseen moskeijaan olisin päässyt käymään mutta en halunnut mennä häiritsemään, koska juuri käynnin aikaan oli rukoushetki meneillään.
Hotellissani viereisessä huoneistossa asui kihlapari (, ja naisen tyttöystävä esiliinana?). Heidän kanssaan keskustelin jonkin verran, lähinnä kihlaparin naisen kanssa, koska hän puhui parasta englantia.
Lennoilla oli runsaasti iranilaissyntyistä porukkaa. Ilmeisestikin lännessä asuvat iranilaiset käyvät lomiensa aikana tapaamassa sukulaisiaan. Paluulennolla viereeni osui teheranilainen lastenlääkäri, joka oli menossa Barcelonaan konferenssiin. Joten tietoa länsimaista kulkee taatusti.
Maailman ensimmäinen (ja ainoa) Fieldsin palkinnon saanut nainen on iranilainen Maryam Mirzakhani. Hänen kouluvuotensa osuvat juuri tuon islamilaisen vallankumouksen alkuvuosiin. Siitä huolimatta hän aikanaan tuli valituksi Iranin joukkueeseen matematiikkkaolympialaisiin, ensimmäisenä tyttönä. Jopa kahdesti ja jälkimmäisellä kerralla hänen tuloksensa oli 'perfect score'. Teheranissa suorittamansa perustutkinnon jälkeen hän jatkoi sitten opintojaan Harvardissa.
Joten luulenpa, että tuo 'Kuolema Amerikalle, kuolkaamme Khameinin puolestaä, on vain osatotuus. Suurin osa ei ota sitä vakavasti. Vähän sama kuin Neuvostoliitossa aikanaan esiintynyt 'Kuolema Amerikalle' intoilu. Radio Jerevan käsitteli kyllä asiasta sen puolen, mitä kansa ajatteli.
Vierailin Moskovassa keväällä 1972. Jo silloin olisi voinut kertoa, että sosialismi tulee kaatumaan. Sen verran kiinnostunutta neuvostonuoriso oli länsimaisista paheista.
Joka tapauksessa kiitos kirjoituksistasi. Ne kertovat yhden osan totuudesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset